Nieuws

ALLES | INITIATIEVEN | ONDERZOEK


Nederland heeft meest efficiënte e-government van Europa

zaterdag 16 februari 2008


Nederland heeft de meest efficiënte elektronische overheid van Europa. Dat blijkt uit cijfers van Deloitte Research. De Nederlandse elektronische overheid wordt door bijna 50% van de burgers gebruikt, terwijl er maar ongeveer 0,7% van het bruto nationaal product in is geïnvesteerd.

Weliswaar gebruiken in Noorwegen en Zweden nog iets meer burgers de elektronische diensten van hun overheid - namelijk ruim 50% - maar die landen investeren ook duidelijk meer in deze vorm van dienstverlening. In Groot-Brittannië wordt ook veel in e-government geïnvesteerd, maar daar loopt slechts 25% van de burgers er warm voor.

Ondanks grote investeringen in elektronische dienstverlening door overheden is het effect daarvan niet altijd even duidelijk. Dat heeft twee redenen. In de eerste plaats bieden goede software en technologie geen compensatie voor de fouten van bureaucraten en politici. Daarnaast moeten overheden altijd een afweging maken tussen gemak (lees: de tijd die het burger kost om de gewenste informatie te krijgen) en effectiviteit (lees: het belastinggeld dat hiervoor moet worden aangewend). Als gevolg hiervan betekent de inzet van technologie niet automatisch een transformatie van de overheid, zoals voorstanders willen doen geloven. Wel maakt het bepaalde zaken makkelijker, goedkoper en efficiënter.

Bron: The Economist

 

 

 

Terug

Nieuws
Sitemap
Zoeken
ContactWebresultaat